ศาลสูงรัฐโคโลราโด ตัดชื่อ ‘ทรัมป์’ ออกจากบัตรเลือกตั้งปธน. ขั้นต้น

39

เมื่อวันอังคารตามเวลาท้องถิ่น ศาลสูงรัฐโคโลราโดตัดสิทธิ์อดีตประธานาธิบดีโดนัลด์ ทรัมป์ จากการลงชิงตำแหน่งประธานาธิบดี และตัดชื่อของเขาออกจากบัตรเลือกตั้งประธานาธิบดีขั้นต้นในรัฐโคโลราโด ด้วยข้อหาสนับสนุนการก่อจลาจลที่อาคารรัฐสภาสหรัฐฯ เมื่อวันที่ 6 มกราคม 2021 ซึ่งทางศาลเห็นว่าเป็นการขัดต่อรัฐธรรมนูญ ตามรายงานของเอพี

คณะตุลาการที่ถูกแต่งตั้งโดยผู้ว่าการรัฐจากพรรคเดโมแครต ลงมติ 4-3 ในคำตัดสินดังกล่าว ซึ่งถือเป็นครั้งแรกในประวัติศาสตร์ที่มีการใช้มาตราที่ 3 ของบทแก้ไขรัฐธรรมนูญสหรัฐฯ ฉบับที่ 14 เพื่อตัดสิทธิ์ผู้ลงชิงตำแหน่งประธานาธิบดี

ในวันพุธ ประธานาธิบดี โจ ไบเดน กล่าวกับผู้สื่อข่าวกรณีคำตัดสินนี้ว่า แน่นอนหลักฐานแสดงให้เห็นว่าทรัมป์ทำผิดด้วยการสนับสนุนการก่อจลาจลจริง และว่า “การที่บทแก้ไขรัฐธรรมนูญสหรัฐฯ ฉบับที่ 14 จะถูกนำมาใช้หรือไม่นั้น ขึ้นอยู่กับดุลยพินิจของศาลสูง”

มาตราที่ 3 ของบทแก้ไขรัฐธรรมนูญฉบับที่ 14

กฎหมายยุคหลังสงครามกลางเมืองเมื่อเกือบ 160 ปีที่แล้วนี้ ถูกออกแบบเพื่อป้องกันไม่ให้สมาชิกของอดีตสมาพันธรัฐอเมริกา (Confederate States of America) ซึ่งเป็นฝั่งตรงข้ามของรัฐบาลกลางสหรัฐฯ ให้กลับมาดำรงตำแหน่งของรัฐบาลได้ หลังสงครามกลางเมืองยุติลง

กฎหมายดังกล่าวระบุว่า ผู้ใดก็ตามที่สาบานตนว่าจะสนับสนุนรัฐธรรมนูญ แต่กลับ “เข้าร่วมก่อการจลาจลหรือก่อกบฏ” ในเวลาต่อมา จะไม่สามารถกลับมาดำรงตำแหน่งในรัฐบาลได้อีก โดยมีการบังคับใช้กฎหมายนี้เพียงไม่กี่ครั้งในช่วงยุคหลังสงครามกลางเมือง

คำตัดสินของศาลสูงรัฐโคโลราโดในครั้งนี้ยังเป็นการกลับคำตัดสินของผู้พิพากษาศาลแขวงในหลายรัฐที่เห็นว่า ทรัมป์ยั่วยุให้เกิดการจลาจลจากบทบาทของเขาในเหตุการณ์ที่อาคารรัฐสภาสหรัฐฯ จริง แต่ทรัมป์ไม่อาจถูกตัดชื่อออกจากบัตรเลือกตั้งได้เนื่องจากยังไม่แน่ชัดว่ากฎหมายดังกล่าวมีเจตนาครอบคลุมสถานะการเป็นประธานาธิบดีหรือไม่

ทั้งนี้ ศาลสูงโคโลราโดจะยังไม่ดำเนินการทางกฎหมายต่อไปจนกว่าศาลสูงของสหรัฐฯ ในกรุงวอชิงตัน จะมีคำพิพากษาในวันที่ 4 ม.ค. ขณะที่เจ้าหน้าที่รัฐโคโลราโดเผยว่า จะต้องหาข้อยุติในประเด็นนี้ให้ได้ภายในวันที่ 5 ม.ค. ซึ่งเป็นวันสุดท้ายที่รัฐโคโลราโดจะจัดพิมพ์บัตรเลือกตั้งประธานาธิบดีขั้นต้น

ศาลสูงรัฐโคโลราโดระบุในคำพิพากษาด้วยว่า ทางศาลพิจารณาอย่างถี่ถ้วนต่อการทำหน้าที่ใช้กฎหมายโดยปราศจากอคติ และไม่หวั่นไหวไปกับท่าทีของสาธารณชนต่อผลจากคำตัดสิน

บทบาทศาลสูงอเมริกัน

ที่ผ่านมา ศาลสูงสหรัฐฯ ยังไม่เคยมีคำตัดสินในคดีที่เกี่ยวกับมาตราที่ 3 โดยตุลาการศาลสูงสามารถพิจารณาคดีนี้ได้ทันทีที่คณะทนายความของทรัมป์ยื่นอุทธรณ์มา ซึ่งคาดว่าจะยังไม่ใช่ในสัปดาห์นี้

ศาลสูงสามารถตัดสินออกมาได้หลายแนวทาง ตั้งแต่ยืนตามคำตัดสินเดิมหรือกลับคำตัดสิน แต่ทั้งนี้ทั้งนั้น คำตัดสินนี้จะมีผลเฉพาะในรัฐโคโลราโดเท่านั้น ซึ่งหมายความว่าจนถึงขณะนี้ ชื่อของทรัมป์จะยังคงปรากฏอยู่บนบัตรเลือกตั้งขั้นต้นของรัฐอื่น ๆ ดังเดิม

ถึงกระนั้น หากศาลสูงของสหรัฐฯ ยืนยันตามคำตัดสินของศาลสูงรัฐโคโลราโด ก็อาจมีผลให้รัฐอื่น ๆ อาจเริ่มดำเนินการยื่นฟ้องให้นำชื่อของทรัมป์ออกจากบัตรเลือกตั้งขั้นต้นได้เช่นกัน

ท่าทีทรัมป์

ก่อนหน้านี้ ทีมทนายของทรัมป์เคยยืนยันว่า จะยื่นอุทธรณ์ต่อศาลสูงสหรัฐฯ ทันทีหากมีคำตัดสินตัดสิทธิ์การลงชิงตำแหน่ง ปธน. ของทรัมป์ ซึ่งศาลสูงสหรัฐฯ มีอำนาจชี้ขาดเกี่ยวกับตัวบทกฎหมายที่เกี่ยวกับรัฐธรรมนูญ

อะลินา ฮับบา โฆษกด้านกฎหมายของทรัมป์ ระบุในแถลงการณ์เมื่อคืนวันอังคารว่า คำตัดสินของศาลสูงรัฐโคโลราโดเป็นการ “โจมตีหัวใจประชาธิปไตยของประเทศ” และ “พวกเราเชื่อว่าศาลสูง (สหรัฐฯ) จะกลับคำตัดสินที่ขัดต่อรัฐธรรมนูญนี้”

ทางด้านทรัมป์ไม่ได้กล่าวถึงคำตัดสินนี้ระหว่างการหาเสียงที่เมืองวอเตอร์ลู รัฐไอโอวา แต่ทีมงานหาเสียงของเขาได้ส่งอีเมลระดมทุนพร้อมระบุถึง “คำตัดสินเผด็จการ”

ขณะที่รอนนา แม็คเดเนียล ประธานคณะกรรมการแห่งชาติของพรรครีพับลิกัน กล่าวว่า คำตัดสินนี้เป็นการ “แทรกแซงการเลือกตั้ง” และทีมกฎหมายของทางคณะกรรมการจะช่วยทรัมป์สู้คดีในครั้งนี้

เมื่อย้อนไปเมื่อการเลือกตั้ง ปธน. เมื่อปี 2020 ทรัมป์แพ้เลือกตั้งในรัฐโคโลราโดไปด้วยส่วนต่างคะแนน 13% และเขาไม่ได้ต้องการเสียงจากรัฐนี้เพื่อชนะการเลือกตั้งใหญ่ในปีหน้า อย่างไรก็ตาม ทรัมป์อาจเผชิญความเสี่ยงที่ศาลและหน่วยงานจัดการเลือกตั้งในรัฐอื่น ๆ จะมีความเห็นไปในทางเดียวกับรัฐโคโลราโด และตัดสิทธิ์ของทรัมป์ในรัฐฐานเสียงสำคัญได้

 • ที่มา: เอพี/วีโอเอไทย

39 thoughts on “ศาลสูงรัฐโคโลราโด ตัดชื่อ ‘ทรัมป์’ ออกจากบัตรเลือกตั้งปธน. ขั้นต้น

 1. I loved you even more than you’ll say here. The picture is nice and your writing is stylish, but you read it quickly. I think you should give it another chance soon. I’ll likely do that again and again if you keep this walk safe.

 2. certainly like your web-site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I’ll surely come again again.

 3. I loved you better than you would ever be able to express here. The picture is beautiful, and your wording is elegant; nonetheless, you read it in a short amount of time. I believe that you ought to give it another shot in the near future. If you make sure that this trek is safe, I will most likely try to do that again and again.

 4. It was great seeing how much work you put into it. Even though the design is nice and the writing is stylish, you seem to be having trouble with it. I think you should really try sending the next article. I’ll definitely be back for more of the same if you protect this hike.

 5. Thank you I have just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have found out so far However what in regards to the bottom line Are you certain concerning the supply

 6. Thank you for the auspicious writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to more added agreeable from you By the way how could we communicate

 7. Its like you read my mind You appear to know a lot about this like you wrote the book in it or something I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit but instead of that this is fantastic blog An excellent read I will certainly be back

 8. Fantastic site Lots of helpful information here I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious And of course thanks for your effort

 9. you are in reality a just right webmaster The site loading velocity is incredible It seems that you are doing any unique trick In addition The contents are masterwork you have performed a wonderful task on this topic

 10. Hi my family member I want to say that this post is awesome nice written and come with approximately all significant infos I would like to peer extra posts like this

 11. Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do it Your writing style has been amazed me Thank you very nice article

 12. This stage is phenomenal. The brilliant substance exhibits the manager’s dedication. I’m overpowered and envision more such unfathomable entries.

 13. Wow, awesome blog format! How long have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The whole glance of your web site is wonderful,
  let alone the content! You can see similar: ecommerce and
  here ecommerce

 14. Good day I am so glad I found your blog, I really
  found you by error, while I was looking on Aol for
  something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks a lot for a
  fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to look over it all at the moment but I have saved it and also added
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
  Please do keep up the fantastic b. I saw similar here: sklep and also here: ecommerce

 15. Normally I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very forced me to try and do so Your writing style has been amazed me Thanks quite great post

 16. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old
  room mate! He always kept chatting about this.

  I will forward this post to him. Fairly certain he will
  have a good read. Thanks for sharing! I saw similar here:
  Sklep internetowy

 17. Your blog is a great source of positivity and inspiration in a world filled with negativity Thank you for making a difference

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *